You must have Javascript enabled to use this form.

Bijna één op de drie loontrekkenden uit Vlaams-Brabant actief in Brussel

Nieuws

Van alle loontrekkenden (15-64 jaar) woonachtig in de provincie Vlaams-Brabant, werkte anno 2015 bijna drie op de tien (29,4%) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Niet alleen proportioneel, ook in absolute termen – met 119 000 loontrekkenden – is dit veruit de grootste interprovinciale pendelstroom. Ongeveer de helft van de Vlaams-Brabantse pendelaars is actief in de Brussels commerciële dienstensector (zoals financiële diensten, handel of consultancy), iets meer dan vier op de tien in de publieke diensten (vooral onderwijs en openbare besturen).

Ook de tweede grootste interprovinciale pendelstroom is er een richting Brussel, maar dan vanuit Oost-Vlaanderen. Ongeveer één op tien (9,8%) van alle Oost-Vlaamse loontrekkenden werkt in het Brusselse. Het gaat daarbij over bijna 54 000 werknemers, die verhoudingsgewijs nog vaker in de openbare besturen werken, maar minder vaak in het onderwijs, dan de pendelaars uit Vlaams-Brabant.

Acht procent, of ruim 32 000 van alle Vlaams-Brabantse loontrekkenden werkt dan weer in de provincie Antwerpen. En dit vooral in de handel, het onderwijs en de consultancy. Ook bijna acht procent (7,8%) van de Oost-Vlaamse loontrekkenden trekt naar de provincie Antwerpen. In absolute aantallen gaat het daarbij over een nog grotere pendelstroom van bijna 43 000 loontrekkenden. Zij zijn er eveneens vaak in de handel actief, maar verder ook in de chemie, de uitzendsector of de bouw.

De pendelstroom van West- naar Oost-Vlaanderen is goed voor bijna 30 000 loontrekkenden, wat overeenkomt met 7,1% van de totale loontrekkende bevolking in West-Vlaanderen. Dit vooral om er te gaan werken in het onderwijs, de handel of de bouw.

Meer (sub)regionale pendelstatistieken zijn terug te vinden in de cijferrubriek ‘lokale arbeidsmarkten’, waar de tabellen onder de indicator ‘pendel’ werden geüpdatet met de gegevens voor referentiejaar 2015.

Content delen: 

Steunpunt Werk

Het Steunpunt Werk is een universitair kenniscentrum dat via monitoring, analyses, projecties en evaluaties het Vlaams arbeidsmarktbeleid ondersteunt en oriënteert. Het Steunpunt is ook een draaischijf voor het verspreiden van arbeidsmarktinformatie.

Over.Werk

Via Over.Werk houden we u op de hoogte van nieuw arbeidsmarktonderzoek uit Vlaanderen, België en Nederland. Daarnaast biedt ons tijdschrift een forum aan beleids- en opiniemakers. Over.Werk verschijnt halfjaarlijks en is een uitgave van ACCO.

E-zine