You must have Javascript enabled to use this form.

De Vlaams-Nederlandse grenspendel in kaart

Vanderbiesen Wouter
Goutsmet Daan
Vansteenkiste Sarah
van der Valk J.
Bierings H.
Schmitt J.
Werk.Focus

Een kleine 50 000 loontrekkenden uit België en Nederland zijn aan de andere kant van de grens aan het werk. Het merendeel van deze grenspendelaars – ruim 38 000 in 2014 – woont in België en werkt in Nederland. Dit komt overeen met een aandeel van 0,5% van alle werknemers in Nederland. Omgekeerd gaat het om lagere aantallen. Nauwelijks 10 000 loontrekkenden werken vanuit Nederland in België (0,3% van alle werknemers in België). De overgrote meerderheid van hen – bijna 95% – is aan de slag in Vlaanderen. Zowel in Nederland als in Vlaanderen zijn grenspendelaars relatief vaak actief in de industrie. In deze Werk.Focus brengen we de Vlaams-Nederlandse grenspendel verder in kaart. 

Download publicatie: 
Referentie: 

Vanderbiesen, W., Goutsmet, D., Vansteenkiste, S., van der Valk, J., Bierings, H., & Schmitt, J. (2017). De Vlaams-Nederlandse grenspendel in kaart (Werk.Focus 2017 nr.4). Leuven: Steunpunt Werk.

Content delen: 

Steunpunt Werk

Het Steunpunt Werk is een universitair kenniscentrum dat via monitoring, analyses, projecties en evaluaties het Vlaams arbeidsmarktbeleid ondersteunt en oriënteert. Het Steunpunt is ook een draaischijf voor het verspreiden van arbeidsmarktinformatie.

Over.Werk

Via Over.Werk houden we u op de hoogte van nieuw arbeidsmarktonderzoek uit Vlaanderen, België en Nederland. Daarnaast biedt ons tijdschrift een forum aan beleids- en opiniemakers. Over.Werk verschijnt halfjaarlijks en is een uitgave van ACCO.

E-zine