Ga verder naar de inhoud

Vlaamse Arbeidsrekening: Bevolking naar socio-economische positie

17 apr. 2024

Beschrijving

Met de Vlaamse Arbeidsrekening van ons Steunpunt Werk bieden we een uniek inzicht op belangrijke arbeidsmarktindicatoren op het niveau van België, haar gewesten, provincies, referentieregio’s en gemeenten op basis van administratieve data.

Op deze cijferpagina kan je zowel cijfers over de totale bevolking terugvinden als de bevolking volgens socio-economische positie volgens leeftijd, geslacht en woonplaats.

Bij de opsplitsing naar socio-economische positie maken we een onderscheid tussen beroepsbevolking en de niet-beroepsactieve bevolking (op arbeidsleeftijd). De beroepsbevolking bestaat uit diegenen die aan het werk zijn (werkenden) en zij die beschikbaar zijn voor een job en actief op zoek naar werk (niet-werkende werkzoekenden). De niet-beroepsactieve bevolking bestaat uit die personen die niet werken, niet beschikbaar zijn voor een job of niet actief op zoek zijn naar een job.

Via de exporteerknop in het Tableau-dashboard of via de downloadknop onder het dashboard kan je de door jezelf aangemaakte tabel exporteren naar Excel of opslaan als figuur. Bovendien kan je voortaan ook indicatoren van de Vlaamse Arbeidsrekening verkennen en visualiseren op boeiende geografische kaarten en deze exporteren.

Op de cijferpagina van de Pendelstromen hebben we een tweede component van onze Vlaamse Arbeidsrekening in een dashboard uitgewerkt.

Metadata

Bronvermelding

Steunpunt Werk - Vlaamse Arbeidsrekening o.b.v. RSZ, RSVZ, RIZIV, RVA, Statbel (Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium), DWH AM&SB bij de KSZ, BISA

Methodologie

Meer tekst en uitleg bij de berekening van deze cijfers kan je terugvinden in de volgende methodologische rapporten.