De visie op krapte-uitdagingen in de horecasector volgens Horeca Forma
Beschrijving
De personeelskrapte in de horecasector is groter dan ooit. Er zijn 55% meer vacatures dan voor de COVID-19-crisis. De invloed op de sector is enorm. Werkgevers beseffen meer dan ooit het belang van menselijk kapitaal. Wie je hebt, moet je koesteren. Als werkgever moet je daarom inzetten op werkbaar werk en opleidingen. Laat dat nu net een grotere uitdaging zijn te midden van een economische en arbeidsmarktcrisis. Maar er is hoop en hoop doet leven. Het groot potentieel aan inactieven kan mits efficiënte samenwerkingen en het wegnemen van drempels optimaal benut worden. Daarom een pleidooi om taaldrempels weg te nemen, zo kort als mogelijk op te leiden, toeleidingspartners te activeren en enthousiasmeren en ten slotte nauwere samenwerkingen te stimuleren tussen de verschillende beleidsniveaus en domeinen. Oplossingen hoeven niet steeds nieuw of groots te zijn, soms kunnen ze ook bestaan in het beter benutten van het bestaande. “In a gentle way you can shake the world”, aldus Mahatma Gandhi.
Referentie
Vanderelst, R., & Rutsaert, J. (2022). De visie op krapte-uitdagingen in de horecasector volgens Horeca Forma. Over.Werk. Tijdschrift van het Steunpunt Werk, 32(1), 168-171.