Ga verder naar de inhoud
Rapporten

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Mei 2020

14 mei 2020 — Ruben De Smet - Gert Theunissen - Boie Neefs - Sarah Vansteenkiste

Beschrijving

In tegenstelling tot de voorgaande jaren is dit kwartaalbericht er één met twee gezichten. De uitbraak van de COVID-19-pandemie heeft dan ook gezorgd voor een ware breuklijn in het economisch landschap. In de periode voor COVID-19 boomde de Vlaamse arbeidsmarkt volop, en we stelden bericht na bericht overwegend bemoedigende trends voor. Omdat de impact van de coronacrisis in bepaalde indicatoren slechts met vertraging tot uiting komt, zitten in dit kwartaalbericht nog cijfers vervat die slaan op die gunstige arbeidsmarktperiode van vóór COVID-19. Terzelfdertijd sijpelen in andere indicatoren wel al de eerste duidelijke tekenen binnen van de ‘lockdown’ waar delen van de economie en het maatschappelijke leven aan onderhevig zijn (geweest). In dit kwartaalbericht trachten we zo goed mogelijk poolshoogte te nemen van de grootteorde van deze impact, via de recentste cijfers die beschikbaar zijn voor de belangrijkste indicatoren van de conjunctuur, de werkzaamheid, de werkloosheid, de (sectorale) tewerkstelling en de vacaturemarkt.

We constateren dat het ondernemers- en het consumentenvertrouwen een historische duik nemen en dat heel wat bedrijven genoodzaakt zijn geweest om tijdelijke werkloosheid in te roepen. Bovendien zien we dat de afnametrend in het aantal niet-werkende werkzoekenden, die we al sinds juni 2015 vaststellen, omgebogen is en dat het aantal ontvangen vacatures sterk is afgenomen, waardoor de krapte op de arbeidsmarkt wat minder groot is geworden. De impact op de werkzaamheids- en werkloosheidsgraad en op de sectorale tewerkstelling zal pas binnen enkele maanden duidelijker worden. Ook voor het toekomstige verloop van de economische groei na de heropstart is het voorlopig nog koffiedik kijken. De meeste scenario’s zijn voorlopig eerder bemoedigend te noemen, met een verwacht herstel dat reeds in 2021 zou inzetten. Deze scenario’s vertrekken wel steeds vanuit de assumptie dat de lockdown een eenmalig fenomeen betreft.

Referentie

De Smet, R., Theunissen, G., Neefs, B., & Vansteenkiste, S. (2020). Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Mei 2020 (Werk.Focus 2020 nr. 3). Leuven: Steunpunt Werk.

Gerelateerde publicaties

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Januari 2020

04 feb. 2020 — Ruben De Smet, Gert Theunissen, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. November 2019

05 dec. 2019 — Ruben De Smet, Gert Theunissen, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Augustus 2019

12 aug. 2019 — Ruben De Smet, Gert Theunissen, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen