Mismatches op de arbeidsmarkten van Brussel en Vlaams-Brabant: de rol van studieniveau en talenkennis
Beschrijving
De Vlaamse arbeidsmarkt kent een structurele uitdaging van arbeidsmarktkrapte en ook de spanningen op de Brusselse arbeidsmarkt zijn versterkt. Dit leidt tot de vraag hoe interregionale mobiliteit tegemoet kan komen aan de uitdaging van het invullen van vacatures op de arbeidsmarkten van Brussel en de Rand. Op basis van de gezamenlijke arbeidsmarktanalyse van Actiris en VDAB concluderen we dat deze mobiliteit meerdere uitdagingen kent, waaronder twee mismatches. De administratieve data van Actiris en VDAB worden gebruikt om de twee mismatches toe te lichten.
De eerste belangrijke mismatch die besproken wordt in het artikel is deze tussen het gevraagde studieniveau in de vacatures tegenover het profiel van de werkzoekenden. Ondanks een groot aandeel laaggeschoolde werkzoekenden worden er minder vacatures ontvangen voor laag- of kortgeschoolden dan voor midden- of hooggeschoolden. De tweede mismatch in dit artikel is talenkennis. De opgegeven talenkennis van de werkzoekenden komt niet overeen met de gevraagde talenkennis door werkgevers in de vacatures, wat leidt tot mismatch op de arbeidsmarkt. Dit gebrek aan talenkennis is vaker te bemerken bij werkzoekenden met een laag studieniveau en bij hen die met een niet-erkend buitenlands diploma zijn ingeschreven. Het aanbieden van beroepsopleidingen en taalopleidingen, een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, de erkenning van niet-erkende buitenlandse studies, het identificeren van noodzakelijke en interessante competenties en ondersteuning op de werkvloer zijn belangrijke pistes om tegemoet te komen aan deze mismatches.
Referentie
View.Brussels & VDAB Brussel. (2022). Mismatches op de arbeidsmarkten van Brussel en Vlaams-Brabant: de rol van studieniveau en talenkennis. Over.Werk. Tijdschrift van het Steunpunt Werk, 32(1), 65-73.