Ga verder naar de inhoud
Over.Werk Externe auteurs

Platformwerk tijdens COVID-19: hoe de pandemie de uitdagingen waarmee platformwerkers geconfronteerd worden op scherp zet

29 jun. 2021 — E. Ponomarev - I. Smits - K. Lenaerts

Beschrijving

Platformwerk wordt gekenmerkt door een driehoeksrelatie tussen platform, platformwerker en klant, waarbij het platform typisch aangeeft op te treden als facilitator tussen arbeidsvraag en -aanbod. Deze nieuwe tewerkstellingsvorm wint wereldwijd aan populariteit, ook in België. Voorgaand onderzoek rond platformwerk duidt echter op een aantal belangrijke risico’s op het vlak van het statuut en de werkomstandigheden van platformwerkers. Dit artikel gaat dieper in op veiligheid en gezondheid op het werk in de context van platformwerk, alsook op de impact van de COVID-19-crisis in dit verband. Het artikel gaat na hoe werkomstandigheden en veiligheids- en gezondheidsrisico’s worden ingeschat en aangepakt door verschillende actoren in de arbeidsmarkt. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de diverse vormen van platformwerk en de rol die platformwerk heeft voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Referentie

Ponomarev, E., Smits, I., & Lenaerts, K. (2021). Platformwerk tijdens COVID-19: hoe de pandemie de uitdagingen waarmee platformwerkers geconfronteerd worden op scherp zet. Over.Werk. Tijdschrift van het Steunpunt Werk, 31(1), 115-121.