Ga verder naar de inhoud
Rapporten

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. November 2020

26 nov. 2020 — Ruben De Smet - Ines Penders - Boie Neefs - Sarah Vansteenkiste

Beschrijving

We constateerden in ons vorige kwartaalbericht van augustus een vrij grote initiële impact van de COVID-19 pandemie op de Vlaamse arbeidsmarkt. Tegelijkertijd wezen we ook op enkele eerste tekenen van herstel. Zo vertoonden het ondernemers- en consumentenvertrouwen en de uitzendarbeid een duidelijke verbetering, na een historisch dieptepunt bereikt te hebben in april. Ook de jaargroei van het aantal niet-werkende werkzoekenden nam terug af en de uitstroom naar werk herstelde zich.

In dit kwartaalbericht kunnen we, aan de hand van de meest recente cijfers, de stand van de Vlaamse arbeidsmarkt bekijken tot en met september en oktober. We krijgen zo in grote mate zicht op haar situatie vlak voor de invoering van de nieuwe verstrengde maatregelen van eind oktober. Onze analyse kan op die manier dienen als een snapshot van de Vlaamse arbeidsmarkt net voor het toeslaan van de tweede golf. We stellen vast dat de herstelbeweging van het vorige kwartaalbericht verder wordt doorgetrokken. Zo tekende de economie in het derde kwartaal van 2020 een recordgroei op, terwijl ook de uitzendarbeid, het aantal tijdelijk werk-lozen, oprichtingen, niet-werkende werkzoekenden en vacatures verder gunstig evolueerden. Dat de nieuwe lockdown voor een disruptie in dit herstel zal zorgen, ligt voor de hand, maar welke grootteorde deze zal aannemen zal pas in de komende maanden duidelijk worden.

Referentie

De Smet, R., Penders, I., Neefs, B., & Vansteenkiste, S. (2020). Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. November 2020 (Werk.Focus 2020 nr. 6). Leuven: Steunpunt Werk.

Gerelateerde publicaties

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Augustus 2020

20 aug. 2020 — Ruben De Smet, Ines Penders, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Mei 2020

14 mei 2020 — Ruben De Smet, Gert Theunissen, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Januari 2020

04 feb. 2020 — Ruben De Smet, Gert Theunissen, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen