Ga verder naar de inhoud
Rapporten

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Augustus 2021

17 aug. 2021 — Ruben De Smet - Boie Neefs - Sarah Vansteenkiste - Ines Penders

Beschrijving

In het nieuwe kwartaalbericht van augustus werpen we een blik op de Vlaamse arbeidsmarkt. Ongeveer anderhalf jaar na het uitbreken van de coronapandemie in ons land, zetten de Vlaamse economie en arbeidsmarkt gedwee hun herstelpad verder. Terwijl de vaccinatiecampagne de afgelopen maanden op volle toeren draaide, vertoonde ook heel wat trendindicatoren positieve ontwikkelingen. Zowel bij ondernemers, als bij consumenten bereikt het vertrouwen nieuwe recordhoogten. En dat wanneer er ook nooit eerder meer vacatures werden ontvangen of openstonden en het aantal oprichtingen de vrije vlucht neemt. Bovendien neemt het aantal werkzoekenden zonder werk sinds maart in snel tempo af en daalt het aantal tijdelijk werklozen eindelijk, na een maandenlange stabilisatie.

Toch zijn er, zoals in onze vorige kwartaalberichten, opnieuw enkele kanttekeningen te plaatsen. Hoewel de afname van de werkzaamheidsgraad (voorlopig) lijkt te zijn gestuit, blijft deze wel onder haar precrisisniveau. Jongeren, personen die buiten de EU-28 werden geboren en kortgeschoolden kennen de sterkste terugval. Ook het aantal langdurige werkzoekenden zonder werk, en de uitzendarbeid bevinden zich nog steeds niet op precrisisniveau. Bovendien blijven er ondanks een duidelijke afname toch nog veel tijdelijke werklozen aanwezig in Vlaanderen.

Referentie

De Smet, R., Neefs, B., Vansteenkiste, S., & Penders, I. (2021). Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Augustus 2021 (Werk.Focus 2021 nr. 3). Leuven: Steunpunt Werk.

Gerelateerde publicaties

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Mei 2021

11 mei 2021 — Ruben De Smet, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste, Ines Penders
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Februari 2021

04 feb. 2021 — Ruben De Smet, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste, Ines Penders
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. November 2020

26 nov. 2020 — Ruben De Smet, Ines Penders, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen