Ga verder naar de inhoud
Rapporten

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Februari 2021

04 feb. 2021 — Ruben De Smet - Boie Neefs - Sarah Vansteenkiste - Ines Penders

Beschrijving

Het kwartaalbericht van november vormde een snapshot van de Vlaamse arbeidsmarkt net voor het toeslaan van de tweede coronagolf. Heel wat belangrijke arbeidsmarktindicatoren toonden daarin een behoorlijk herstel ten opzichte van de initiële forse arbeidsmarktimpact die COVID-19 teweegbracht. Ondertussen zijn er sinds de tweede helft van oktober opnieuw verstrengde maatregelen genomen om de COVID-19-pandemie in te dijken, die ook hun impact hebben op de Vlaamse arbeidsmarktcijfers. Met dit nieuwe kwartaalbericht brengen we de omvang van deze impact in beeld aan de hand van uiteenlopende arbeidsmarktindicatoren.

Onze analyse toont aan dat vooral in het begin van de tweede golf een aantal arbeidsmarktindicatoren ongunstig werden beïnvloed. Zo nam de tijdelijke werkloosheid in oktober en november toe, terwijl ook de jaargroei van het aantal niet-werkende werkzoekenden in november een toename registreerde. Ook het ondernemersvertrouwen en het aantal ontvangen vacatures kregen in die periode een terugval te verwerken. We constateren echter dat de cijfers minder rood kleuren dan tijdens de eerste golf in 2020, met zelfs een lichte economische groei in het vierde kwartaal. Bovendien tekent er zich reeds vanaf november en december een herstel af op vlak van de jaargroei van het aantal niet-werkende werkzoekenden, de uitzendarbeid, het ondernemersvertrouwen en de ontvangen vacatures. De verschillende beschermingsmaatregelen die de overheid getroffen heeft, zorgen er mee voor dat de impact op de Vlaamse arbeidsmarkt tot hier toe binnen de perken blijft. Maar met de verschillende COVID-19-virusvarianten die steeds sterker lijken te circuleren, staat er mogelijk een derde golf voor de deur. De vraag stelt zich dan ook hoe lang de Vlaamse arbeidsmarkt, en zeker de sterker getroffen sectoren, deze klappen kunnen blijven incasseren.

Referentie

De Smet, R., Neefs, B., Vansteenkiste, S., & Penders, I. (2021). Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Februari 2021 (Werk.Focus 2021 nr. 1). Leuven: Steunpunt Werk.

Gerelateerde publicaties

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. November 2020

26 nov. 2020 — Ruben De Smet, Ines Penders, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Augustus 2020

20 aug. 2020 — Ruben De Smet, Ines Penders, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Mei 2020

14 mei 2020 — Ruben De Smet, Gert Theunissen, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen