Ga verder naar de inhoud
Rapporten

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Mei 2021

11 mei 2021 — Ruben De Smet - Boie Neefs - Sarah Vansteenkiste - Ines Penders

Beschrijving

Dit nieuwe kwartaalbericht werpt een blik op de Vlaamse arbeidsmarkt één jaar na het toeslaan van het COVID-19 virus. Een virus dat de grootste economische terugval veroorzaakte sinds de Tweede Wereld-oorlog en het dagelijkse leven tot op heden nog steeds in zijn greep heeft. Het voorgaande kwartaalbericht wees uit dat de impact van de tweede lockdown beperkter bleef dan bij zijn voorganger in het begin van 2020. Onze nieuwe analyse herbevestigt dit ingeslagen herstelpad grotendeels. Zo scheren het consumenten- en ondernemersvertrouwen hoge toppen en tekenen het aantal niet-werkende werkzoekenden in maart en april voor het eerste sinds februari 2020 een negatieve jaargroei af. Meer zelfs, het niveau van 2019 wordt opnieuw geëvenaard. Ook het aantal vacatures kent opnieuw een krachtige toename. Dit zorgt er wel voor dat de spanning op de reeds krappe Vlaamse arbeidsmarkt opnieuw oploopt. Daarnaast kent de werkzaamheidsgraad een terugval in 2020 en komt deze terug op het niveau van begin 2019.

Alle indicatoren samengeteld, lijkt de impact op de Vlaamse arbeidsmarkt tot hier toe binnen de perken te zijn. Dit is mede te danken aan de beschermende maatregelen, die er voor zorgen dat de impact op een deel van de arbeidsmarkt nog steeds niet volledig tot uiting komt. Door het feitelijk moratorium op faillissementen en bijkomende steunmaatregelen sneuvelt het ene na het andere laagterecord in het aantal faillissementen. Bovendien wordt er nog steeds erg veel gebruik gemaakt van de versoepelde tijdelijke werkloosheidsmaatregelen die onder meer de impact op de werkloosheid- en werkzaamheidsgraad drukken. Met een vaccinatiecampagne die steeds meer in stroomversnelling geraakt, komen we een stap dichter bij het hernemen van de normale bedrijvigheid in alle sectoren. Hierdoor zullen we – onder voorbehoud van onverwachte plotwendingen - de komende kwartalen een vollediger beeld krijgen van de tweede orde effecten op de verschillende arbeidsmarktindicatoren, en de faillissementen, werkloosheid- en werkzaamheidsgraad in het bijzonder.

Referentie

De Smet, R., Neefs, B., Vansteenkiste, S., & Penders, I. (2021). Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Mei 2021 (Werk.Focus 2021 nr. 2). Leuven: Steunpunt Werk.

Gerelateerde publicaties

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Februari 2021

04 feb. 2021 — Ruben De Smet, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste, Ines Penders
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. November 2020

26 nov. 2020 — Ruben De Smet, Ines Penders, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Augustus 2020

20 aug. 2020 — Ruben De Smet, Ines Penders, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste
Rapporten
Meer lezen