Ga verder naar de inhoud
Rapporten

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. November 2021

30 nov. 2021 — Ruben De Smet - Ines Penders - Boie Neefs - Sarah Vansteenkiste

Beschrijving

Het in de tweede helft van 2020 ingeslagen herstelpad loopt opnieuw als rode draad doorheen dit kwartaalbericht. Zo bereikte de economische groei in het derde kwartaal van 2021 opnieuw haar precrisisniveau, gaat de tewerkstelling (in VTE’s) met rasse schreden vooruit, blijft het aantal werkzoekenden zonder werk nieuwe dieptepunten opzoeken en heerst er op vlak van ontvangen vacatures een absolute hoogconjunctuur. Hoewel het vertrouwen bij zowel ondernemers als consumenten de afgelopen maanden een wisselend verloop kent, blijven beide toch op een historisch gezien hoog niveau.

We spreken in dit kwartaalbericht nog steeds van een herstel omdat niet alle indicatoren hun precrisisniveau hebben bereikt. We zijn er daardoor nog niet helemaal. Zo kennen de uitzendactiviteiten de laatste maanden eerder een fluctuerend verloop en ook de sterke afname van het aantal tijdelijk werklozen lijkt wat te zijn gestokt. Ook op vlak van de werkzaamheidsgraad is de schade bij bepaalde kansengroepen nog niet volledig hersteld, ondanks een kentering die is ingezet. De snelle economische omschakeling heeft bovendien een oud zeer nieuw leven ingeblazen: de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt is terug als nooit tevoren en vormt een belangrijke uitdaging voor verdere groei. Ten slotte blijft ook de oprukkende vierde golf van het COVID-19-virus en de daaraan gekoppelde bijkomende maatregelen een onzekere factor.

Referentie

De Smet, R., Penders, I., Neefs, B., & Vansteenkiste, S. (2021). Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. November 2021 (Werk.Focus 2021 nr. 5). Leuven: Steunpunt Werk.

Gerelateerde publicaties

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Augustus 2021

17 aug. 2021 — Ruben De Smet, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste, Ines Penders
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Mei 2021

11 mei 2021 — Ruben De Smet, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste, Ines Penders
Rapporten
Meer lezen

Kwartaalbericht Vlaamse arbeidsmarkt. Februari 2021

04 feb. 2021 — Ruben De Smet, Boie Neefs, Sarah Vansteenkiste, Ines Penders
Rapporten
Meer lezen